Ultraviole dezenfeksiyon sistemleri, suyun içerisinde bulunan zararlı mikroorganizmalardan ayıran sistemlerdir. Bu sistemlerin kullanım amacı suyun içinde bulunan bakteriyel faaliyetin önlenmesi ve suda dezenfeksiyon sağlanmasıdır.
UV sistemleri olarak da bilinen bu sistemler, suya UV ışını vermektedir. Bu UV ışınları sayesinde DNA’sı değiştirilen bakterilerin tekrar üremesi ve su da yayılması engellenmiş olur.
Ultraviole dezenfeksiyon sistemleri, basit bir yapıya sahiptir. Paslanmaz çelik reaktör, UV lambaları, kontrol panosu ve kuars kılıftan oluşur. UV reaktörleri genellikle, yüksek tuzluluk içeren sularda, havuzlar ve özel proseslerde kullanılırlar. Buralarda kullanılan reaktörler polietilen HDPE malzemelerden üretilirler. Dezenfekte oranı %99.99’dur. Etkileri noktasaldır. Eğer borulama hattı iç cidarında biyofilm tabakası varsa, UV dezenfeksiyon sisteminin bu noktada bir sterilizasyon etkisi olmayacaktır. Ultraviole ışınları sudaki mikroorganizmaların etkisiz hale getirilmesinde önemli rol oynar.
Ultraviole dezenfeksiyon sistemleri, suya herhangi bir oksidan ya da kimyasal madde ilave etmeden temizleme işlemi yapan en modern yöntemdir. Dezenfeksiyon işlemi mikroorganizmaların DNA yapısının bozulmasıyla sağlanır. Ultraviole dezenfeksiyon sistemleri içerisinde kullanılan UV ışınlarının etkisini göstermesi için direkt olarak zararlı mikroorganizmaların üzerine çarpmalıdır.
Bu nedenle su, Ultraviyole dezenfeksiyon sistemine girmeden önce içerisinde bulunan tortu, bulanıklık gibi parametreler sudan uzaklaştırılmış olmalıdır. Bunun için ultraviyole dezenfeksiyon sistemi öncesinde kum filtresi veya kartuş filtrenin kullanılması tavsiye edilmektedir. Ultraviole dezenfeksiyon sistemleri için önemli olan bir konu da sistemin etkisinin konulduğu yerden geliyor olmasıdır. Sistemin en etkili ve doğru sonucu verebilmesi için mutlaka doğru hesaplamalar yapılarak ideal alana konulması gerekmektedir. Ultraviole dezenfeksiyon sistemlerinin içerisinden çıkan su mutlaka bekletilmeden kullanılmalı ve atmosfer ile temas halinde olan bir üniteye girmemelidir. İdeal ve güvenilir sonucu almak için mutlaka Ultraviole dezenfeksiyon sistemlerinin düzenli bakımları da yapılmalıdır. Bu bakımlar arasında her yıl yapılması gereken UV lamba değişimi ve ham su kalitesine bağlı olarak, quartz cam temizliği yer almaktadır. Bu temizliğin yapılmaması durumunda, UV ışınım etkinliğini azalacak ve cihaz verimi düşecektir.
ULTRAVİYOLE SİSTEMLERİN AVANTAJLARI
- Uygulaması basittir.
- Dezenfeksiyon kabiliyeti yüksektir.
- Su içinde yan ürün ve kalıntı madde oluşturmaz.
- Suyun tadına etki etmez.
- Korozif madde oluşumu yoktur.
- Ekonomiktir.