Daire içi tesisatı, doğalgaz tesisastının içeriye döşenmesi işleminin adıdır. Daire içi tesisatı döşenirken ilk olarak doğalgaz sayaç montajı yapılır.
Sayaç montajı işleminin ardından içeriye boru döşeme işlemi yapılır. Sayaç montajı boru döşemesinin ardından daire içi tesisata gaz verilme işlemi yapılır.
Doğalgaz sayaç montajı yapılırken metalden esnek bağlantı elamanları kullanılmalıdır. Bu bağlantılar ile sayaç bağlantılarında ön geirlmeolma olasılığı ortadan kaldırılır. Daire içi tesisatı kurulurken mutlaka TS EN 331 standardına uygun gaz kesme vanası konulmalıdır. Daire içi tesisatı kurulurken kullanılan gaz kesme vanaları kolay ulaşılabilir yerlere konmalıdır. Bunun nedeni tehlike anında kolay ulaşılabilmesidir. Tesisat kurulumu yapılırken sayaçlar, duvardan 2 cm boşluk bırakılacak şekilde yerleştirilmelidir.
Sayaç montajından bir sonraki adım olan doğalgaz borusu döşeme işlemi, için dikkat edilmesi gereken bazı aşamalar vardır. Öncelikle, borunun dışına mutlaka bir boru kılıfı geçirilmelidir. Eş merkezli olarak döşenen boru ve kılıfın iç çap ölçüsü borunun dış çap ölçüsünde en az 20 mm daha büyük olmalıdır. Daire içi tesisatı döşenirken doğalgaz tesisatında kullanılan bu borular tam sızdırmaz bir şekilde yerleştirilmelidir. Koruyucu boru olarak adlandırılan bu borular, dış ve iç tarafından yaklaşık 10 mm, döşeme geçişlerinde ise üstte 20 mm altta (tavan) 10 mm taşması sağlanmalıdır. Kılıf, geçtiği yere çimento harcı veya alçı ile sabitlenmelidir. Kullanılacak kılıf malzemesi duvar geçişlerinde sert plastik ya da çelik olmalı, döşeme-kat geçişlerindeyse sadece çelik kılıflar kullanılmalıdır.
Bina İçi Doğalgaz Tesisatı Bölümleri
Ana Kesme Vanası: Bir binaya verilen gazı tamamen güvenli şekilde kesebilmek veya bir daireye ait gazı kontrol edebilmek üzere bağlantı hattı başına konulan küresel tip gaz kesme elemanıdır.
Dağıtım Borusu: Ana emniyet vanası ve regülatörden sonra gaz sayaçlarının giriş bağlantılarına kadar düşey veya yatay olarak çekilen boru hattıdır.
Kolon Borusu: Düşey olarak çekilen dağıtım borularıdır.
Sayaç Bağlantı Hattı: Kolon hattı ile sayaç girişi arasında bulunan borudur.
Tüketim Hattı: Sayaçtan en son ayırım(sorti) hattına kadar olan ana borudur.
Ayırım Hattı: Tüketim hattından ayrılan ve cihaz bağlantı vanasına (sorti musluğu) kadar olan borudur.
Cihaz Bağlantı Hattı: Cihaz bağlantı vanasından cihaza kadar olan hattır.